První kolínská prádelní samoobsluha otevřela loni v září v Benešově ulici „u Lenina“ na kolínském sídlišti. Kolín se ale brzy dočká i první samoobslužné prádelny stojící pod širým nebem.

Včera, tedy v pátek 3. dubna, byl totiž před supermarketem Tesco instalován „prací kiosek“ velikosti menší stavební buňky. Patří do sítě Prádlomatkiosků, která byla spuštěna loni v Rychnově nad Kněžnou a Pardubicích, po Kolíně budou následovat Mladá Boleslav, Poděbrady, Ostrava, Olomouc a další místa v ČR.

Nepřehlédnutelný futuristicky působící kiosek s převislou stříškou, chránící zákazníky před deštěm, je sestaven ze dvou samoobslužných vysokokapacitních praček a sušičky. Menší pračka vypere 8 kilogramů prádla, větší 18 kilogramů, to znamená že zvládne vyprat věci, u kterých nemají domací pračky šanci – koberec, peřinu, deky či třeba hokejovou výbavu…

Vyprání v menší pračce stojí 120 korun (včetně prášku a lze si připlatit dalších 20 korun za aviváž), ve velké 175 korun (či 225 korun s aviváží). Za sušičku zaplatíte 55 korun. Vyprání trvá podle zvoleného programu od 35 do 45 minut.

Po dobu praní je pračka zamčená, takže není nutné u ní prádlo „hlídat“. Systém Prádlomatkiosku je nastaven tak, že deset minut před ukončením pracího programu pošle zákazníkovi esemesku. Umístění před Tescem má samozřejmě logiku – naplníte pračku, vyřídíte si větší nákup a s ním si domů odvezete vyprané prádlo. Platit lze bankovkami, mincemi i kartou.

Prádlomatkiosek bude v provozu nonstop, tedy ve dne v noci 365 dní v roce. Protože během karanténních opatření kvůli koronavirové pandemii nemají automatické prádelny výjimku, bude kolínský „prádlomat“ zprovozněn okamžitě po jejich ukončení.

Autor článku: Petr Soukup Foto: Archiv KP

ZDROJ: https://www.kolinskypres.cz/

> T r a n s l a t e